Concourses

Mezinárodní soutěže vín
      Naše redakce je partnerem řady domácích i mezinárodních soutěží vín; oslovujeme vinařství, poskytujeme informace o soutěžních podmínkách a přihláškách v českém jazyce, v některých případech spoluorganizujeme s Národním vinařských centrem společné dodání vzorků pořadateli, jindy tak činíme sami přímo z naší redakce - to u soutěží, kde není účast našich vín podporována Vinařským fondem.
      O těchto soutěžích také přinášíme obsáhlé informace "z první ruky" jak na stánkách našeho časopisu, tak poskytujeme informace Národnímu vinařskému centru k plošnému zveřejnění na stránkách Vína z Moravy, Vína z Čech.

Vinalies Internationales Paris, Francie
Vinalies - to je legenda mezi soutěžemi. Je pořádaná Unií francouzských enologů, v pěti- až sedmičlenných komicích zasedají vždy dva francouzští enologové a tři zahraniční - a to téměř celý týden. Hodnotí se do PDA, o výsledcích se diskutuje u kulatých stolů a každé hodnocení je třeba do detailu zdůvodnit. Z výsledků soutěže vzniká známá kniha 1000 vín světa s popisem tisícovky nejúspěšnějších vín z hodnocených více než 5 tisíc vzorků.
V ročníku 2009 získali vinaři z České republiky 9 zlatých a 36 stříbrných medailí! Detaily v tiskové zprávě.
POZOR! Uzávěrka přihlášek ročníku 2010 je již letos před vánoci!
Tisková zpráva a výsledky Vinalies Internationales 2009.
Stránky organizátora.

Sélections Mondiales Canada
Sélections Mondiales des Vins Canada, 2009
Kanadská soutěž "grand slamu" VinoFedu, pořádaná pod patronací OIV a UIOE. Účast na Sélections se letos těší podpoře Vinařského fondu, to znamená, že na 50% poplatku u tří vzorků od vinařství a celou dopravu Fond přispívá. Účastní se obvykle 2000 - 2500 vín z celého světa. POZOR - na přihlášky podané do 14. března 2009 je výrazná sleva na startovném!
Podrobný návod, jak vyplnit elektronickou přihlášku
Jak vypadá potvrzení vyplněné přihlášky

Premios Zarcillo
Premios Zarcillo 2009
Nechte ohodnotit svá vína špičkovými světovými degustátory za minimálních nákladů. V komisích se sejdou stejné špičky degustátorské elity, jaké hodnotily v Paříži, tedy především věhlasní enologové z celého světa zbytkově doplnění odbornými novináři a sommeliery.
Přihlásíte-li na Premios Zarcillo 2009 ve Španělsku dva vzorky, zaplatíte za každý 58 EUR startovné (tedy celkem 116 EUR) a libovolný počet dalších vzorků (po 4 ks od vzorku) můžete poslat ZDARMA! Při účasti alespoň 24 vín z České republiky hradí pořadatel i náklady na dopravu ze sběrného místa v Rakvicích!
PŘIHLÁŠKA ve formátu Word nebo ve formátu PDF.
Vypsané kategorie ve formátu MS Word nebo ve formátu PDF.

Rose du Monde
Mondial du Rosé 2009
Ve francouzském Cannes se koncem dubna, jen pár dnů před nadcházejícím filmovým festivalem, konala světová soutěž růžových vín le concours mondial des vins rosés Le Mondial du Rosé®, pořádaná podobně jako Vinalies Internationales Francouzskou unií enologů. Soutěž je pořádána pod patronátem O.I.V. a je součástí prestižního seriálu VinoFedu. Zúčastnilo se jí 807 růžových tichých, šumivých a sladkých vín ze 24 zemí světa, v tom i 4 vína z České republiky a čtyři ze Slovenska. Ve třech soutěžních dnech vína hodnotilo 45 degustátorů z 20 zemí. Úroveň soutěžících vín byla velmi dobrá, hodnocení komisařů bylo tradičně přísné a objektivní, jak je na těchto světových soutěžích zvykem. Ze čtyř soutěžících vín z České republiky dvě - Rulandské modré 2008 Vladimíra Kašíka (Císařův vinohrad) a Cabernet Sauvignon 2008 ing. Jiřího Horta (Víno Hort) získala zlaté medaile.
Blahopřejeme!
Úplné výsledky Mondial du Rosé ve formátu PDF
Souhrnná tabulka Mondial du Rosé ve formátu PDF

Víno a Destiláty, Praha 2009
12. ročník soutěže vín, pořádané v rámci stejnojmenného veletrhu společností Vego Prag spol. s.r.o ve spolupráci se společností Merlot d´Or, Asociací sommelierů Česká republika, naší redakcí a dalšími subjekty. Zajímavostí soutěže je, že vína vystavovatelů se jí mohou zúčastnit zdarma. Pozor, letos se veletrh koná dříve - již 28. - 30. 4. 2009! Uzávěrka přihlášek do soutěže vín je 20.3.2009.
Propozice soutěže vín 2009
Vítězové ročníku 2009.

Vino Ljubljana
Vino Ljubljana, Slovinsko
Proč se zúčastnit 55. ročníku nejstarší soutěže s podporou OIV na světě? Protože soutěž Vino Ljubljana má ve světě i v České republice nejlepší zvuk a každý úspěch na této prestižní soutěži lze přetavit v úspěch obchodní. Protože Vino Ljubljana je pojem.
Účast našich vín je podporována Vinařským fondem, společná doprava vzorků z NVC Valtice.
A jak jsme dopadli vloni?
Naši nejlepší jsou Oldřich Drápal sen. (4 zlaté za serii krásných slámovek, z nich nejlepší byla Frankovka - ta se stala i nejúspěšnějším vínem z České republiky), Dr. Václav Ovčáčík z Velehradu (2 zlaté za Tramín červený barrique 2003 a Rulandské šede barrique 2003) a VS Lechovice (2 zlaté za Veltlínské zelené 2006 a Pálavu 2008). Na zlato dosáhl i Spielberg (Ryzlink rýnsky výběr z hroznů 2006) a LIVI Dubňany (Rulandské šedé 2007). Čtyři stříbrné medaile má Bohemia Sekt, dvě Víno Mikulov, po jedné Vladimír Tetur a Střední vinařská škola Valtice.
Úplné výsledky a katalog soutěže Vino Ljubljana, Stránky organizátora.

awc-vienna 2009
awc-vienna 2009, Rakousko
Jedna ze tří nejpočetněji obsazených vín na světě, kde naše vína mají již tradičně úspěch. Výjimečná je tím, že díky velmi dobré spolupráci s pořadateli zasedá v komisích relativně velký počet našich a slovenských degustátorů.
Soutěž je zařazena do systému podpory Vinařského fondu, ale startovné je jen 50€ a při přihlášení 6 vzorků je účast dalších 3 zdarma.
Přihlášky: 4. května - 23. května jen elektronicky! Sběrné místo pro vzorky v České republiky je NVC Valtice, předání vzorků 18. května - 5. června.
Jste-li držiteli degustátorských zkoušek, komunikujete dobře v němčině nebo angličtině a mýáte zájem zúčastnit se hodnocení soutěže v Klosterneuburgu u Vídně, dejte vědět na redakce@e-sommelier.cz.
Zde je úplný návod, jak přihlásit svá vína a jak vyplnit elektronickou přihlášku awc-vienna.
Zde jsou úplné výsledky awc-vienna 2008 (800 kB).
Zde je úplná reportáž z awc-vienna 2008 (1,4 MB).
Stránky organizátora.

MUNDUS vini, Německo
Jedna nejprestižnějších soutěží světa. Pod patronáží O.I.V., VinoFedu a Mezinárodní unie enologů se koná ve vinařském městečku Neustadt an der Weinstraße zhruba na půl cestě mezi Heidelbergem a Strassburgem. Pořadatem je vydavatelství sourozenců Meiningerových, které vydává většinu odborných magazínů o víně vycházejících v Německu. Německá preciznost.
Účast našich vín je podporována Vinařským fondem, společná doprava vzorků z NVC Valtice.
Podklady pro rok 2009 dosud nebyly zveřejněny - přineseme je, jakmile budou k dispozici.
V roce 2008 bylo možno přihlášky můžete uplatnit buď písemnou formou z informační mnohajazyčné brožury, kterou si můžete stáhnout z našich stránek ZDE, nebo si můžete stáhnout samostatnou přihlášku z naší sekce download ZDE.
Můžete použít i elektronickou přihlášku, jejíž registrační formulář si předem můžete prohlédnout ZDE. Na základě registrace (vpravo dole) na adrese webpass.meininger.de dostanete přístupové kódy a můžete všechna svá vína přihlásit elektronicky obdobným systémem, jako při awc-vienna.
Zde je úplná reportáž z letošního MUNDUS vini 2008 (800 kB).
Stránky organizátora.

Vinagora Közép-Európa Bor-iránytüje, Maďarsko
Vinagora se letos koná v Soproni na rakouských hranicích u Neusiedlersee ve dnech 18. - 21. června 2009 pod heslem Vinný kompas střední Evropy. Letošní 10. ročník se opět těší patronaci OIV, UIOE a je součástí VinoFedu, jehož je Zoltán Zsilai, prezident pořádající marketingové agentury Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht., viceprezidentem. Výjimečný systém trojího hodnocení přímo do počítačů. Špičkoví hodnotitelé, velmi dobrá šance na umístění (kolem 500 vzorků), blízkost místa konání - levná doprava, nízké náklady.
Uzávěrka přihlášek je 15.5., podklady jsou na stránkách organizátora. V případě potřeby nás kontaktujte na 602 270 830 nebo redakce@e-sommelier.cz! Stránky organizátora.

Terravino - Medirerranean Wine&Spirits Challenge, Izrael
Izraelská soutěž Terravino byla po skvělém loňském úspěchu moravských a slovenských vín zařazena do systému podpory Vinařského fondu - to jistě usnadní cestu i dalších vín na soutěž a posílí naše pozice. Soutěž je pořádána pod patronátem OIV, nabízí vynikající šance nejen na velmi dobré umístění, ale i na přímý obchodní úspěch.
Vloni se Terravino 2008 stalo místem historicky největšího úspěchu moravského vína: Pávala 2007 Výběr z bobulí od Miloše Michovského se stala absolutním mezinárodním šampionem soutěže a skvělý výsledek našich vín potvrdilo Neuburské od Tomáše Krista, které se stalo šampionem bílých vín. Dalších 8 zlatých medailí!
Čtěte zpráva z ceremoniálu předání cen na velvyslanectví Státu Izrael v Praze.
Čtěte úplnou zpráva z Izraele včetně možnosti stažení fotografií.
Úplné oficiální výsledky soutěže Terravino IWSC 2008
Stránky organizátora.



Proč se soutěží zúčastňovat?
       Vinařství je těžká práce od zimy do zimy. Těžká i krásná. I když stále převažuje ta těžká práce, jsou i veselé chvilky a k nejhezčím patří úspěch vína na soutěži, kterou si vinař vybral a svými víny obeslal.
       Ve stále tvrdším konkurenčním boji je případný úspěch na některé z prestižních a známých soutěží významným argumentem pro obchodní jednání a medailička na lahvi zřetelnou pobídkou pro kupujícího. Bylo by bláhové se domnívat, že po úspěchu na Vinalies vykoupí agenti z Paříže sklep pálavského vlašáku nebo vrbického vavřince - zpráva o tomto či třeba i zaoceánském úspěchu směřuje především k tuzemským zákazníkům. Je-li úspěchu správně využito, dozvídá se odborná i laická veřejnost stále znovu a znovu, že naše vína, vína z Čech, vína z Moravy jsou na tom dobře a že ve skutečné konkurenci tváří v tvář v anonymním souboji, kde zbraněmi nejsou intriky a politikaření, ale vzhled, vůně a chuť, získávají často prestižní ocenění a budí pozornost i v těch nejtradičnějších a nejrozvinutějších zemích, kde do porot zasedají skutečně zkušení a nestranní degustátoři. V loňském roce dobyla vína našich vinařů doslova STOVKY medailí, diplomů a cen ze zahraničních soutěží a každá z nich podává dobrou zprávu o správnosti směru, kterým se naše vinařství ubírá a kvalitě naší produkce.
       Je velmi, velmi dobře, že Vinařský fond přispívá na účast našich vín na vybraných zahraničních soutěžích a spoluvytváří tak obecné povědomí o tom, že naše vína jsou dobrá, opravdu dobrá, mezinárodně uznávaná a ceněná.
       Již před třemi lety se redakce našeho časopisu rozhodla napomoci účasti našich vín na skutečně významných mezinárodních soutěžích, pomoci vinařům při jejich výběru, přihlašování, organizačních záležitostech. Vloni jsme vybrali pět soutěží, s nimiž jsme se domluvili na partnerské spolupráci, letos jich bude zřejmě ještě trochu více. Všechny splňují hlavní kritera - objektivitu, otevřenost a dobrou mezinárodní porotu a jsou tím či oním způsobem pro naše vinaře významné, někde nízkými náklady účasti, jinde dobrou šancí na medaili, jinde prestiží a velkým jménem nebo podpořením přímých exportních zájmů. Jsme hrdi na to, že se nám daří otevírat dveře do zahraničí i našim degustátorům, kteří tak sbírají cenné zahraniční zkušenosti.
       Rada Vinařského fondu se pro rok 2008 rozhodla podpořit oficiální účast na těchto 13 soutěžích (v abecedním pořadí): AWC Vienna (Vídeň, Rakousko), Concours Mondial Bruxelles (Bordeaux, Francie), Decanter (Londýn, Anglie), International Wine Challenge (Londýn, Anglie), Moje Vino Ljubljana (Ljubljana, Slovinsko), Mondial du Rosé (Paříž, Francie), MUNDUSvini (Neustadt, Německo), Muvina (Prešov, Slovensko), Terravino Mediterranean International Wine Challenge (Tel-Aviv, Izrael), The San Francisco Int. Wine Competition (Los Angeles, USA), Vinales Internationales, (Paříž, Francie), Vinitaly Concorso Enologico (Verona, Itálie) a VinoForum (Slovinsko).
       Společnou účast, platby vložného a transport bude zajišťovat Národní vinařské centrum ve Valticích, s nímž také již dlouho rádi a dobře spolupracujeme a i letos při některých z těchto soutěží spolupracovat budeme. Naše iniciativy se nijak netříští - naopak!
       Vedle toho budeme podporovat i některé další soutěže, o nichž jsme přesvědčeni, že jsou vhodné pro účast našich vín a které "vyzkoušíme", aby se třeba v příštích letech mohly zařadit mezi ty podporované, jak tomu bylo v nedávné minulosti s awc-vienna, MUNDUSvini a letos nově i s Terravinem v Izraeli. Charakteristiku vybraných podniků najdete na následující dvoustraně - seznam však není ještě úplný. Dosud neuzavřená jsou jednání s některými dalšími (jako třeba se štrasburskou soutěží ryzlinků, kde před nedávnem uspěl Znovín, otvírací soutěží sezony s patronátem OIV v Berlíně apod. V seznamu není uveden Bacchus v Madridu, na nějž jsou přihlášky již odeslány a vína se chystají k transportu.
       Nezanedbatelnou výhodou je, že se těchto soutěží naše redakce přímo účastní a kromě práce v jury budeme přímo z místa konání zajišťovat rychlé zpravodajství ať pro server Národního vinařského centra, tak připravíme podrobné reportáže v našem časopisu. O blížících se soutěžích informujeme vinaře přímým mailovým servisem, k jehož odběru se mohou noví zájemci přihlásit na adrese redakce@e-sommelier.cz.
       Přejeme hodně úspěchů!
Redakce                     


Concourses

Národní soutěže vín a další soutěže v ČR
Sauvignon Forum, Mikulov, Česká republika
Ve čtyřleté olympijské periodě se na jihu Moravy koná mezinárodní soutěž vín z odrůd Sauvignon (Sauvignon blanc) a Cabernet Sauvignon (při zachování obecně platné čistoty nejméně 85% deklarované odrůdy) a červených cuvée s alespoň 50% podílem odrůdy Cabernet Sauvignon.
Již čtvrtý ročník pořádá společnost Vinselekt Michlovský a.s., letos pod záštitou primátora statutárního města Brna Romana Onderky a Svazu Vinařů ČR, za podpory Vinařského fondu ČR.
Hodnocení vín proběhlo 12. - 14. listopadu 2008 v prostorách hotelu Galant v Mikulově.
Stránky organizátora.
Tisková zpráva z průběhu soutěže včetně možnosti stažení fotografií..
Úplné oficiální výsledky.
Vinum Juvenale
První velká soutěž, na níž se představují vína z poslední sklizně, pořádaná ing. Miroslavem Karbulou v brněnském hotelu Voroněž. Jejím vyvrcholením je tradičně Galavečer vinařů, doplněný volnou Královny vína.
Stránky pořadatele. Informace o minulých ročnících.
Vinařské Litoměřice
Soutěž, výstava a soubor odborných seminářů na téma víno a zdraví. Pořádá tradičně Ortopedické centrum Ústí nad Labem, letos se hodnocení vín koná netradičně nikoli v Roudnili, ale přímo v Litoměřicích.
Výsledky soutěže
Valtické vinné trhy
Společnost Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích pořádají 9. a 10. května 2008 v Jízdárně a ve Španělské konírně zámku Valtice 41. valtické vinné trhy - nejstarší soutěž tohoto typu v České republice.
Editorial časopisu SOMMELIER k hodnocení tohoto ročníku.
Dílčí výsledky soutěže a stránky organizátora.
Cuvée Ostrava 2008
Soutěž pořádá od roku 2003 sdružení K.A.H.A.N. Cílem organizátorů je renesance dobrého jména tradičních kupáží a návrat kvalitního cuvée na přední místa nabídky českých a moravských vinařů.
Výsledky a tisková zpráva (PDF).
Pardubický festival vína
tradiční kontraktační a spotřebitelská přehlídka tuzemských i zahraničních vín. Koná se vždy na konci prázdnin v historickém prostředí Pardubického zámku.
Součástí Pardubického festivalu vína je soutěž sommelierů třídy ELITE "Sommelier Znovín", konaná v hotelu Zlatá štika v Pardubicích počátkem srpna, kdy se koná i odborné neveřejné hodnocení vín.
Stránky organizátora.


Poslední aktualizace 1.5.2008





Prostor pro vaši reklamu
na www.e-sommelier.cz


Asociace sommeliérů ČR

Asociácia someliérov SR

Národní vinařské centrum a Salon vín ČR

World Association Wine& Spirits Writers and Jornalists



Partneři:

Portál Gastroland

Mediterranean International Wine Challenge TERRAVINO / Israel

Domeny a WebHosting jiz od 100,-Kc

Vítáme přímé platby přes e-Konto

design by PragMatic®