Editorial
o Valtických vinných trzích

       Cestou na hodnocení Valtických vinných trhů jsme se stavili u známých na Moravě, vypili čaj, slovo dalo slovo a když jsme se loučili, Jarda mi povídá: "Tak to tam zítra pěkně zhodnoťte, ať to dopadne, jak je to domluvené..."
       Tady cokoliv vysvětlovat bylo zbytečné. Jarda asi pilně četl, co se za poslední léta v různých časopisech napsalo a popřával hojně sluchu tomu, co se ještě více namluvilo o objektivnosti hodnocení na našich soutěžích. Věděl svoje.
       Já vím také svoje a tím, co vím, chci přispět ke kultuře téhle diskuse a pohledu na výsledky soutěží.
       Protože jsem předsedal jedné z komisí letošní soutěže Valtických vinných trhů a hodnotil jsem i ve finálovém kole o šampiony, sledoval jsem vše z první ruky. Mohu zodpovědně prohlásit, že vše probíhalo naprosto korektně a nepocítil jsem nejmenší náznak jakéhokoli pokusu o ovlivnění konečných výsledků, spíše naopak až sterilní snahu o maximální objektivitu: k jejímu dosažení směřovalo jak složení finálové komise - 8 ředitelů, majitelů či šéfů rozhodujících hráčů na trhu i o medaile (Baloun, Bohemia Sekt, MVZ, Sedlecká vína, Valihrach, Vinselekt Michlovský, Vinné sklepy Valtice - a že tihle všichni by se jistě dokázali navzájem ohlídat) a 6 nezávislých hodnotitelů (Radek Bodlák - obchodník s vínem, Pavel Krška - Národní vinařské centrum, Aleš Macek - obchodník s vínem, Liboš Nazarčuk - sommelier, Broňa Pavelka - SZPI a já jako novinář), tak zcela anonymní prezentace vín, naprosté ticho a disciplina v degustační místnosti i pečlivost při zcela individuálním hodnocení, která si vyžádala i opakování dvou vzorků, u nichž byl jen náznak pochybnosti o bezchybnosti korku.
       Stejně tak si ničeho nevšimla ani vaše vydavatelka Iva Kováříková, která hodnotila v jedné z kójí, z nichž nevidíte na souseda, nemůžete si špitat ani na sebe dělat nadšené či zklamané grimasy. Ten, který sedí naproti, je z jiné komise a hodnotí jiná vína.
       Nevšimli jsme si ničeho takového na Vinu Juvenale, nikdo nám nenašeptával, jak máme hodnotit na veletržní soutěži Víno&Destiláty a i z hodnocení Vinařských Litoměřic se Iva vrátila spokojená s objektivitou hodnocení.
       Možná to je někde jinak a nemohu určitě říci, že by to bylo vyloučené. Ale to by mě nebavilo. Hodnotit vína jezdíme proto, že se tak setkáme se stovkami a možná tisíci vzorky nejrůznějších vín ročně, proto, že máme víno rádi, proto, že vína nám připadají rok od roku zajímavější. Jistěže si i já ve chvilkách mezi senzorickým posuzováním a vyplňováním stobodové tabulky hraju a snažím se uhádnout, jaké víno hodnotím. Jsem si ale jist, že součet bodů na konci mého degustačního listu to určitě neovlivní. Jednak je to těžké, jednak by mi to nedovolila hrdost a smysl pro spravedlnost, který nevzal za své ani po létech právní praxe.
       Jardu asi nepřesvědčím, ale vy ostatní jeďte do Valtic na Vinné trhy, užijte si Vinařských Litoměřic a nezapomeňte na Víno&Destiláty. Vezměte si katalog, odškrtávejte si výsledky a ochutnávejte a ochutnávejte. Třeba vám bude jiné víno chutnat víc, než šampion, ale to vůbec nevadí. Znamená to jen a pouze, že my jsme měli jinou chuť, jiný pohled, jiný názor. Ale hodnotili jsme podle svého nejlepšího svědomí. A jeden každý z nás, kdo jsme tam byli, nejlépe ví, že nám do toho nikdo nemluvil. A na to se napijeme! Na zdraví, na víno!

JUDr. Luboš Bárta              









Prostor pro vaši reklamu
na www.e-sommelier.cz


Asociace sommeliérů ČR

Asociácia someliérov SR

Národní vinařské centrum a Salon vín ČR

World Association Wine& Spirits Writers and Jornalists



Partneři:

Portál Gastroland

Mediterranean International Wine Challenge TERRAVINO / Israel

Domeny a WebHosting jiz od 100,-Kc

Vítáme přímé platby přes e-Konto

design by PragMatic®